Ga naar hoofdinhoud

“Ik maak me sterk voor het realiseren van lokale, duurzame energieprojecten. Mijn ervaring is dat het hierbij vooral om het verbinden van mensen aan de duurzame doelstelling gaat. De mensen die de gevolgen van duurzame opwek aan den lijve ondervinden, bijvoorbeeld doordat ze een windturbine in de buurt van hun huis krijgen, wil ik zo goed mogelijk betrekken. De energietransitie wordt nu nog gedragen door de ‘happy few’. Het moet iets van ons allemaal worden. Daar ga ik voor.”

Leeftijd

65

Woonplaats

Culemborg

Functie

Projectleider Windwinning Culemborg voor Vrijstad Windwinning

Wat heb jij met wind?

Arjen: “Ik heb wat met wind omdat ik veel heb met het opwekken van duurzame energie, in welke vorm dan ook. Ik maak me sterk voor het realiseren van lokale, duurzame energieprojecten. Mijn ervaring is dat het hierbij vooral gaat om het verbinden van mensen aan de duurzame doelstelling. De mensen die de gevolgen van duurzame opwek aan den lijve ondervinden, bijvoorbeeld doordat ze een windmolen in de buurt van hun huis krijgen, wil ik zo goed mogelijk betrekken. De energietransitie wordt nu nog gedragen door een kleine groep mensen. Het moet iets van ons allemaal worden. Daar ga ik voor.”

Heb je altijd in de wind gewerkt?

“Nee. Ik ben van huis uit econoom. Onze energiecoöperatie Vrijstad Windwinning is eind 2016 door de gemeente Culemborg benaderd om een rol te spelen bij de mogelijke ontwikkeling van een windpark. Toen hadden we nog geen ervaring met wind. We stonden zelfs een beetje huiverig tegenover de vraag. Heel snel ontdekten we dat we door met de juiste mensen samen te werken, we veel kunnen. En zijn we ervoor gegaan.”

Kun je jouw werk voor Vrijstad Windwinning omschrijven?

“Ik werk aan de ontwikkeling van een windwinning van zes molens ten zuiden van de N320. Het project gaat veelal om het verbinden van alle stakeholders rondom deze ambitie. Dat betekent: veel overleg, veel bellen en veel vergaderen om met elkaar de ambitie te realiseren Culemborg energieneutraal te maken. Daarbij is mijn werk om alle belanghebbenden te faciliteren een bijdrage aan het ontwikkelproces te leveren.”

Windwinning Culemborg is voor jou…?

“Een kans. Een grote kans om voor en door Culemborgers flinke stappen te zetten en onze gemeente energieneutraal te maken.”

Waar haal je het meeste werkplezier uit?

“Dat we keer op keer stappen vooruitzetten, richting realisatie, met de betrokkenheid van alle stakeholders.”

Wat moet iedereen – volgens jou – weten van windenergie?

“Allereerst de feiten. Er wordt heel veel onzin verkocht over windenergie en windontwikkelingen. En verder dat windenergie met moderne windmolens een geweldige manier is om heel erg veel energie op te wekken. Elke molen kan erg veel huishoudens per jaar van stroom voorzien.”

Wat doe je over drie jaar?

“Dan kijk ik naar de bouw van de Culemborgse windmolens die voor 50% eigendom van de Culemborgers zijn.”

Back To Top